Друкувати

середу, 12 січня 2022 р.

Щедрий вечір або ж Маланка — вечір 13 січня напередодні Старого Нового року


 Святкування його походить від стародавньої (дохристиянської) віри. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки.

У народній традиції обидва свята об'єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.

13 січня сталась низка важливих історичних подій:

1510 — московське військо увійшло в Псков. Ліквідована Псковська республіка.
1610 — Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера, який згодом отримав назву Каллісто. Третій за величиною супутник у Сонячній системі, розміром приблизно з Меркурій.
1681 — у Бахчисараї підписано договір, який завершив російсько-турецьку війну 1676—1681 і встановлював перемир'я між країнами терміном на 20 років. Згідно з Бахчисарайською угодою Османська імперія визнала Україну за Московією.
1810 — у Петербурзі урочисто відкрита Державна рада — вища закононарадча установа царської Росії, створена за проектом Михайла Сперанського.
1854 — Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент — акордеон.
1919 — у Києві Директорія УНР затвердила закон про заклик військових до дійсної служби.
1928 — у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.
1936 — польський суд засудив до страти Степана Бандеру, Миколу Лебедя, Ярослава Карпинця (замінено на довічне ув'язнення)
1942 — почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (остарбайтери).
1942 — Конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.
1943 — А. Гітлер видав директиву про тотальну мобілізацію матеріальних засобів та людських ресурсів Німеччини.
1957 — компанія Wham-O почала випуск фризбі.
1989 — у всій Великобританії комп'ютери були вперше паралізовані вірусом Friday the 13th ("П'ятниця, 13-те"), відомим також під назвою Jerusalem, котрий періодично активізується в дні, коли 13 число припадає на п'ятницю.
1993 — у Парижі представники 130 країн підписали «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення».
1999 — 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що залишає команду «Чикаго Булз» і припиняє професійну кар'єру баскетболіста.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Архів блогу

Зараз у блозі:
Ukraine Flag Orb